Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 30 november 2017

8 redenen waarom de verplaatsing van de Vomar goed is voor Heemstede

Deze week staat de Vomar weer op de agenda van de gemeenteraad. De redenen waarom deze ontwikkeling volgens ons goed is voor Heemstede blijven vaak onderbelicht. Vandaar dat we ze hieronder op een rij zetten:

  1. Gerenommeerde bureaus zeggen het allemaal: de boodschappenfunctie is de kurk waarop winkelcentra draaien. Omdat Heemstede weinig landelijke standaard-winkelketens heeft, moet ons winkelcentrum het van de supermarkten hebben.
  2. De huidige Vomar op de Binnenweg is te klein voor een echt positieve uitstraling op de winkelstraat. Deze huidige ‘buurtsupermarkt’ wordt uitgebreid tot een gewone supermarkt zodat die echt als trekker kan functioneren. Het wordt zeker geen XXL formaat want dat past helemaal niet in Heemstede.
  3. Omliggende winkels profiteren van de aantrekkingskracht van supermarkten. Dat is in diverse onderzoeken aangetoond. Een grotere Vomar is dus goed nieuws voor speciaalzaken in Heemstede.
  4. Op de beoogde locatie laat het bestemmingsplan héél veel toe. Zo kan er nu een fabriekshal komen van 6 meter hoog, pal aan de aangrenzende tuinen. Maar ook een houtzagerij, een drukkerij, een autohandel of een chemische wasserij. Dit mag straks allemaal niet meer.
  5. Op de parkeerplaats naast de bibliotheek mag nu een tweede parkeerdek worden aangelegd. Ook deze mogelijkheid vervalt straks.
  6. Bovenop de supermarkt komen nieuwe woningen. Ons centrum wordt daardoor nog aantrekkelijker.
  7. Al jarenlang is er te weinig parkeerruimte aan de Binnenweg. Door de verplaatsing van de Vomar komen er zo’n 100 parkeerplekken bij zonder dat dit de gemeente iets kost!
  8. Er is een zorgvuldig proces doorlopen, met veel overleg tussen projectontwikkelaar, bewoners en gemeente. Veel eisen van bewoners zijn ingewilligd. Ook is er draagvlak bij de winkeliers, zo blijkt uit de behandeling van de winkelvisie die de gemeente heeft vastgesteld.

Dat desondanks niet iederéén hier blij mee is, is algemeen bekend. Maar velen zijn er wel blij mee. En het is een investering in de toekomstbestendigheid van ons winkelcentrum. Dat is goed voor de ondernemers, goed voor het winkelend publiek, en dus goed voor Heemstede.

De fracties van VVD, CDA en D66 in Heemstede